Happy Habitat Blog

Učiniti male prostore i stanove skladnim, prostranim i dostatnim za potrebe njihovih ukućana uvijek je izazov. Kada tome pridodamo i raspoloživi budžet, postaje prilično jasno da kaskamo za rješenjem ne tako jednostavne matematičko – estetske jednadžbe. Urediti mali prostor ne mora biti mučan i kompliciran zadatak. Manjak kvadrature iziskuje više kreativnosti i pametna dizajnerska rješenja. Dobro planiranje i iskoristivost svakog centimetra, ključ je uspjeha za dobro prostorno rješenje.

Otvorite prostor!

Ukoliko vaš već minijaturni prostor dodatno zatvaraju pregradni zidovi, stupovi ili kakvi drugi arhitektonski elementi, manjim konstruktivnim zahvatima i rušenjima ukoliko ste u mogućnosti, u potpunosti otvorite prostor. Mala ali skladna geometrijska cjelina poslužiti će kao prazno platno za vašu maštovitu dizajnersko – umjetničku intervenciju.

Bojom do vizualnog povećanja prostora.

Iako se većina ljudi u malim prostorima ustručava koristiti boje, promišljen izbor uvijek je bolji od posve bijelog i hladnog interijera. Svijetlije i zagasitije će boje, dakako više pridonijeti otvaranju cijelog prostora. No, svakako razmislite o vlastitim preferencijama, psihološkim karakteristikama svih boja i odaberite ono u čemu ćete se vi osjećati ugodno. Koristite i balansirajte boje bez zadrške, odaberite jedan zid prostora kao fokusnu točku, akcentirajte ga bojom, neutralizirajte odabirom namještaja i prostor će oživjeti. Svakako vodite brigu o dovodu prirodnog svijetla i pametnim rasvjetnim rješenjima.

Više je manje.

Uz dobro planiranje i pametno investiranje, sve ono što dom, osim atraktivnim čini i funkcionalnim, pravilan je odabir i količina namještaja te dekoracija. U ovom slučaju, vrijedi ona „Više je manje“. Mali prostor ne diktira ograničen broj komadnog namještaja, već iziskuje pomno planiranje i stručnost u odabiru materijala, dimenzija i vrsti proizvoda. Odaberite ključne komade koji su vam nužni u prostoru, investirajte u kvalitetu, i s vremenom nadograđujte započeti koncept. Birajte pametna, skrivena skladišna rješenja, lebdeće zidne elemente, vizualno nemasivan namještaj, a boju unesite detaljima i dekoracijama.

Spas za budžet i pametna skladišna rješenja

Renovacija ili adaptacija kuće, stana ili malog prostora ne moraju nužno biti skupi, a pri uštedi dizajneri i arhitekti mogu vam biti od iznimne pomoći. Stručno savjetovanje nikada nije na odmet, a svojim će vam organizacijskim vještinama i pametnim rješenjima spasiti budžet. Kada govorimo o praktičnosti malih prostora, kao glavni problem dizajnerice ističu nedostatak prostora za odlaganje i spremišta o kojima rijetko kad razmišljamo. Rješenje problema ugradbeni su ormari, poličari i komode, svih dimenzija i različitih karakteristika. Svoje skladišne prostore dizajnirate pametno, spojite ih sa zidovima, smanjite dubine, povećajte visine, ukomponirajte što više organizacijskih elemenata, implementirajte što više tehničkih rješenja ( poličara, vješanja, odlaganja). Vaš dom će vam biti zahvalan.

Mali prostori nude veća kreativna rješenja, iziskuju pomno promišljanje i više je pažnje potrebno posvetiti funkcionalnosti i praktičnosti prije svega, ali su jednako atraktivni i šarmantni.