Happy Habitat Blog

Razmišljate o promjeni ili novogodišnjim odlukama? Krenite od fizičkog i energetskog čišćenja svog doma uz pomoć Feng Shui principa i osjetiti ćete nevjerojatan priljev dobre energije i pozitivnog raspoloženja!

Najbolji trenutak da pročistite svoj dom ili poslovni prostor od stare i ustajale energije koja se taložila u prostoru tijekom vremena.

Da bi lakše krenuli u nove, svježe početke najvažnije je otpustite stare navike i obrasce koji vam nisu bili od koristi te su Vas blokirali u kreiranju nečeg boljeg. Najbolje što možete učiniti je da prvo mentalno otpustite sve čega se želite riješiti. Odbacivanje suvišnih stvari i temeljito čišćenje prostora simbolizira nov početak, omogućuje Vam da u svoj život unesete promjene, upoznate nove ljude i iskoristite prilike koje Vam pružaju. Kada “restartamo” naš dom, naš ured, bilo koji prostor, vraćamo ga na “tvorničke” postavke ten a taj način dajemo priliku za lakše pokretanje novih energija i stvari u životu ljudi koji u tom prostoru žive ili borave.

 

KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA ENERGETSKO ČIŠČENJE PROSTORA?

Idealno čišćenje je jednom godišnje, no najbolje vrijeme je nakon svake bolesti, veće prepirke, smrti člana obitelji, gubitka posla i slično. Inače je najbolje vrijeme početak godine, no ustvari bilo kada ukoliko osjetite da je potrebno je ispravno i ne možete pogriješiti. Nije preporučljivo raditi čišćenje kada je žena noseća te nakon rođenja djeteta. Valjalo bi pričekati mjesec dana ( period “babinja”) koliko je potrebno da se nova energija ukorijeni.

Ako niste do sada pročišćavali prostor u kojem živite ili mnogo boravite postoji mogućnost da će Vam se stvari događati brže, te da će se neki odnosi završiti. Jednostavno će se ustupiti mjesto novoj energiji, u konačnici onoj koja radi u Vašu korist, za Vaše najveće dobro. Odnosi ( parterski, poslovni, prijateljski) se mijenjaju jer kada pročistimo prostor energetski počinju dolaziti u naše živote novi ljudi, kreiramo nove događaje,  dok pritom otpadaju stari i nepotrebni.

 

 

OD ČEGA SE PROSTORI ČISTE?

Lista je poduža, no jednom riječju  od ustajale negativne energije. Tu spadaju fizičke bolesti, svađe, razvodi, bankroti, depresije (psihičke), energija bivših stanara, nevidljive energije koje snažno utječu na život. Fizičko čišćenje podrazumijeva usisavanje, brisanje prašine, bacanje nepotrebnih stvari ( ili poklanjanje ili prodaju) te temeljito čišćenje cijelog prostora.

Kada krenete sa fizičkim i energetskim čišćenjem automatski ćete osjetiti kako iscjeljiteljski proces već započinje, kako je sve prožeto novom energijom koja daje novu snagu, kreativnost i polet. Ukoliko se radi o čišćenju doma, pogodno je da sudjeluju svi ukućani sa obzirom da će se sam proces donijeti najbolje za svakoga ponaosob. Sam proces čišćenja zasigurno će Vam se činiti čudan i neobičan jer nismo navikli na takve radnje. Rezultat u vidu vedrine, opuštenosti i pozitivne energije će anulirati moguće negativne emocije u startu.

Živimo u društvu gdje se intuitivno više ne rade radnje koje su bile dio života naših predaka, naših starih…Ne pitamo se zašto se u crkvi zvoni ( zvonjavom se miješa energija te vibracijama čisti prostor), zašto se u crkvi kadi sa tamjanom ( također čišćenje prostora), zašto se na groblju pale svijeće, zašto poklanjamo buket živog cvijeća… Aboridžini su znali, osjećali kamo leći u prirodi, gdje zapaliti vatru, koje bilje staviti na svoje tijelo kao pomoć, kako pjesmom i sviranjem pomoći sebi i drugima… Šamanski obredi su većini znani…Ovo su samo neki primjeri koje ne preispitujemo, nego smo prihvatili kao dio društvene predaje, možda čak uvjetovanosti… Zdravi razum nalaže da vibracijama (igrama sa zvukom)i mirisima možemo pridonijeti osjećaju „ugode“ u nekom prostoru.

 

 

ŠTO VAM JE POTREBNO ZA ENERGETSKO ČIŠČENJE DOMA?

Za sam proces potrebno vam je: mirisni štapić ( ili kombinacije eteričnih ulja ukoliko ne volite štapiće), lučice, svježe cvijeće, morska sol, figura sveca koji vam je drag/a, malo skuhane hrane (najpraktičnija je riža), metalno zvono, bubanj ili neke vrsta udaraljka ili gong. Slobodno improvizirajte. Bitno je da proizvodi vibraciju, odnosno zvuk. Za manji stan dovoljno je cca 1,5 sat, no ako vam se sve skupa čini kao preveliki poduhvat ili niste željni sami ulaziti u proces, zatražite stručnog Feng Shui savjetnika koji će čišćenje obaviti umjesto Vas.

 

PROCES ČIŠĆENJA

U svaku prostoriju stavite zapaljenu lučicu (ne na propuh), malo hrane na tanjurić,  jedan svježi cvijet, morsku sol, a na komad papira zapišite vaše želje i želje ostalih ukućana. Duboko udahnite te izdahnite, smirite misli i zamolite kozmičke pomagače energije svjetlosti i ljubavi da pomognu Vam iscijeliti prostor. Krećite se po kući u smjeru kazaljke na satu,  polazeći od ulaznih vrata i udarajte bubnjem ( ili što već imate za ovu svrhu) blizu same površine zidova kao da želite iz njih izbrisati, izvaditi sloj negativnih naslaga pomoću samog zvuka. Nakon toga, isti proces ponovite sa gong-om, pa sa zvonom ( ovisno što imate na raspolaganju). Možete improvizirati sa kuhačom, plastičnom zdjelom, igračkama etc.  Na kraju lagano prođite mirisnim štapićem blizu zidova kao da ih nježno perete. Kada pročistite sva područja Vašeg doma ili prostora kojeg čistite, vratite se na početni prostor odakle ste krenuli sa procesom i zahvalite se kozmičkim pomagačima energije svjetlosti i ljubavi. Lučice pustite da izgore no svakako ih ugasite ukoliko izlazite iz dotičnog prostora.  Otuširajte se, operite kosu, osvježite, presvucite u novu odjeću, uklonite iz svake prostorije elemente koje ste koristili u čišćenju ( hranu, cvijeće.) te iste bacite u smeće izvan stana. Papirić sa željama možete zadržati. Uspjeli ste promijeniti energiju prostora – dati priliku da uđe nova – ljepša, toplija, pozitivnija. Kao sunce nakon snažne oluje u prirodi. Sol zadržite u posudicama još 24 sata pa bacite. Slobodno nakapajte eterično ulje na sol kako bi divni mirisi uljepšali proces čišćenja.

Ulja za energetsko čišćenje:

Tamjan, Kadulja, Lovor, Atlaski cedar, Mira, Cimet, Klinčić, Čempres, Izop, Bor, Borovnica

 

PRIJEDLOZI MJEŠAVINE ETERIČNIH ULJA ZA ENERGETSKO ČIŠČENJE PROSTORA

 • Tamjan 3 + grejp 3 + bosiljak 3
 • Tamjan 7 + benzoin 2 + mira 1
 • Kadulja 2 + mirta 6 + izop 2
 • Spikenard 3 + đumbir 4 + vetiver 3
 • Bor 5 + jela 3 + čempres 2
 • Klinčić 3 +  crni papar 3 + cimet 4
 • Limun 3 + naranča 3 + grejp 4
 • Korijander 5 + komorač 2 + kopar 2
 • Kadulja 2 +  cedar 6 +  borovica 2
 • Ruža 6 + jasmin 2 + lipa cvijet 2
 • Cimet 1 kap + klinčićevac 1 kap + limun 2 kapi

Primjena eteričnih ulja u čišćenju:

Nakapati nekoliko kapi mješavine na krupnu morsku sol i ostaviti par sati/dana da djeluje, koristiti ukoliko posjedujete aroma-lampa ili aroma-difuzor.

 

 

KAKO ĆETE ZNATI DA STE USPJEŠNO ODRADILI PROCES ČIŠĆENJA?

Ukoliko već nakon par sati osjetite da ste vi sami bolje, imate više energije proces je uspio. Ukoliko ne osjećate nikakvu promjenu niti poslije sedam dana valjalo bi proces ponoviti sa jasnom namjerom (najbitnija za proces – što želite da vam proces pruži kao rezultat) i pozitivnim stavom.

Smisao čišćenja je osvijestiti što želimo promijeniti, te stvoriti prilike kojima ćemo doći do ciljeva koji će u naša srca unijeti mir, dobrotu, veselje i lakoću. Koristite ga bilo kada , u bilo koje vrijeme, kada god osjetite da vam je potrebna promjena.

Nomadi jednostavno kada je dosta krenu dalje. Mi nismo tako mobilni. Kada već ne možemo samo krenuti u pronalazak novog mjesta, sa novom energijom koja nam odgovara, zašto ne bi promijenili energiju mjesta na kojem ostajemo?

Za znatiželjne duše, potražite razne metode čišćenja prostora na Internetu.  Neka Vas pozove onaj pravi za Vas!

Sretno čišćenje!

Happy Habitat